Guvernul discută miercuri proiectul unei ordonanţe de urgenţă “privind finanţarea şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale”, adică insolvenţa oraşelor, comunelor şi judeţelor, potrivit unui anunţ al biroului de presa al Executivului. Legislaţia pentru insolvenţa autorităţilor locale a fost asumată de România în scrisoarea de intenţie adresată FMI în toamna anului 2012.
Reamintim că problema datoriilor autorităţilor locale este extrem de spinoasă în România, facturile neplătite de acestea – arieratele – crescând în ultima perioadă în ciuda eforturilor Guvernului de a le reduce. Situaţia unor primării sau consilii judeţene falimentare poate fi nouă în România, dar ea e prezentă în ultima vreme atât în Spania, cât şi în Italia.
Guvernul României şi-a asumat faţă de finanţatorii externi (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană) adoptarea proiectului de lege până la evaluarea pentru intrarea în boardul Fondul Monetar Internaţional.
“Având în vedere că procedura parlamentară depăşeşte termenul de evaluare este necesară adoptarea proiectului de act normativ sub formă de ordonanţă de urgenţă, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate cu finanţatorii externi”, se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.
Faţă de proiectul de lege promovat în Parlament au fost operate modificări de corelare cu prevederile legale din Legea nr. 273/2006, astfel cum au fost modificate în perioada de la iniţierea proiectului de lege şi până în prezent.
“Necesitatea adoptării prezentului act normativ este determinată de urmatoarele aspecte:
- Realizarea angajamentelor asumate prin scrisoarea de intenţie înaintată finanţatorilor externi.
- Definirea factorilor implicaţi şi a procedurilor privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale.
- Proiectul de ordonanţă de urgenţă completează un set larg