Atenţie cum alegeţi ochelarii de soare pentru că radiaţiile solare pot face mult rău ochilor.Există zeci de modele şi culori, cu preţuri pentru toate buzunarele. Însă specialiştii ne avertizează că accesoriile care nu au factor de protecţie pot să ne facă mai mult rău decât bine.
Medicii atrag atenţia că efectele provocate de folosirea ochelarilor de soare cu lentile din material plastic şi fără protecţie împotriva radiaţiilor se văd în timp. De aceea, specialiştii recomandă să verificăm ochelarii de soare la un centru de optică.
„Oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze efectele neplăcute ale radiaţiilor solare asupra ochilor noştri. Soarele are un efect benefic asupra copiilor, fixează vitamina D, dar există şi efecte nedorite, pe care le vedem după un timp îndelungat. Radiaţiile ultraviolete pot să afecteze nu numai partea superioară a ochiului, când avem o expunere îndelungată, ci pot să afecteze şi cristalinul şi retina”, sune col. dr. Monica Gavriş, medic primar oftalmolog la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.
De aceea, medicii recomandă să purtăm ochelari de soare în zilele însorite sau la altitudini mari.
„Dacă purtăm doar plastic colorat poate să ne facă mai mult rău decât bine. Ne credem protejaţi şi stăm cu ochii deschişi. Atunci pupila se dilată şi soarele pătrunde şi mai mult. Deci recomand celor care îşi cumpără ochelari de soare să meargă la un centru de optică unde există aparate care pot să verifice dacă lentila are protecţie pentru radiaţiile ultraviolete”, a mai spus col. dr. Monica Gavriş.
Aceasta a precizat că, pe lângă faptul că soarele poate avea efecte negative asupra ochiului, acesta poate avea astfel de efecte şi asupra pielii sau pielii ochiului, iar anumiţi nervi pigmentali care există din naştere se pot transforma în tumori maligne.
Din păcate, cei mai mulţi dintre clujeni îşi aleg ochelarii de soare