Marius Mantale (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, spune că cei care aleg o viaţă în străinătate fug de o luptă, încearcă să scape de provocările din România.
Concursul internaţional de interpretare a ajuns în 2013 la ediţia XXI. Cele şase secţiuni, pian, instrumente de coarde, instrumente de suflat, instrumente populare, muzică de cameră şi canto au adus pe scena Palatului Copiilor din Tulcea 172 de concurenţi din 20 de judeţe ale ţării din din Republica Moldova.
„Concursul, care a pornit în 1992, din pasiunea unor profesori de la Liceul de Artă a ajuns astăzi să reunească peste o sută de concurenţi de marcă din ţară şi din Republica Moldova. An de an, numărul concurenţilor s-a mărit, iar din anul 1995 concursul a devenit internaţional. De-a lungul anilor juriul concursului a reunit nume sonore ale muzicii româneşti precum: Vladimir Orlof, Octavian Lazăr Cosma, Dan Buciu, Şerban Dimitrie Soreanu, Grigore Constantinescu, Gheorghe Zamfir, Monica Noveanu, Gabriel Croitoru, Gheorghe Oprea, Delia Pavlovici, Corneliu Solovăstru, Maria Toronciuc, Vasile Ţugui, Eleonora Enăchescu“, spune directorul Liceului George Georgescu din Tulcea, prof. Traian Oancea.
Marele câştigător al Concursului „George Georgescu“ 2013, organizat la finalul săptămânii trecut la Tulcea este Marius Mantale, un elev din Iaşi. Acesta a primit un premiu de 1.000 de euro, acordat de Ioana Georgescu, fiica marelui dirijor născut la Sulina şi un tablou semnat de artistul tulcean Victor Poiată.
Se pregăteşte de „luptă“
Născut în Roman, Marius a studiat primele note încă de la vârsta de trei ani. Primii ani de şcoală i-a făcut la Piatra Neamţ, iar apoi s-a mutat la Iaşi, unde a studiat la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“.
Vrea să ajungă la Conservator, după care să studieze în afara ţării. Viseaz