La începutul secolului al XX-lea, constănţenii aveau nevoie de o plajă modernă. Zis şi făcut: primarul Ion Bănescu va interveni pe lângă ministere, pentru a trece în subordinea primariei, în 1905, "duna de nisip ce separa lacul Siutghiol de Marea Neagră"….
1 /.
Lucrările de construcţie a stabilimentului de băi de la Mamaia încep în 1906, după planurile arhitectului Petre Antonescu, valoarea "facturii" ridicându-se la suma de 66.580,13 lei. Turistii puteau ajunge uşor la plajă, datorită căii ferate care lega Constanţa de Mamaia.
Legendă tristă
Conform legendei, denumirea staţiunii este legată de Paşa din Babadag şi fiul său Enver. Uneori Paşa îşi vizita proprietatile, obişnuind să faca un popas la o stână de oi dintre ghiol şi mare, a ciobanului Costea Alisandru. Odată l-a luat şi pe fiul său, care s-a îndrăgostit de frumoasa fiică a lui Costea. În cele din urmă, Enver o va ademeni şi o va fura (cu ajutoare) pe fiica ciobanului. SUMARUL ARTICOLULUI "Este cu totul oprit scăldatul FĂRĂ COSTUME”. Staţiunea MAMAIA aşa cum nu o ştiaţi /GALERIE FOTO inedităMAMAIA 2MAMAIA 3MAMAIA 4MAMAIA 5MAMAIA 6MAMAIA 7MAMAIA 8MAMAIA 9MAMAIA 10
În timp ce se zbătea în mâinile răpitorilor, ea isi striga disperata mama, cerandu-i ajutor: "Mama Lia! Mama Lia!". Fata reuşeste să se smulgă din mâinile bărbaţilor şi se aruncă în ghiol. Enver nu a mai reuşit să o aducă la mal decât moartă. Fiul Paşei îşi pierde minţile de suparare şi, strigând "Mamaia! Mamaia!" (în loc de "Mama Lia"), intră în valurile mării cu fata în braţe…Paşa va ridica pe malul ghiolului, în semn de amintire a tragediei, o moară de apă. Cu timpul, pe lângă moara de apă, cunoscută drept Moara Îndrăgostiţilor, se va naşte sătucul de pescari numit Mamaia.
Set de reguli
Ziarele vremii consemnau ce însemna vacanţa pentru cei veniţi “la soare şi mare” în vara anului 1906: lumea se aşeza pe nisipu