Parchetul General a decis, încă de pe data de 16 mai, neînceperea urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta. În concluzia anunţată astăzi de procurori se arată că: „fapta nu există”.
În plângerea depusă de Mihail Neamţi, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru, în luna august a anului trecut, se arată că premierul ar fi plagiat 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată la Editura Universul Juridic, în anul 2010, se arată în ediţia electronică de astăzi a cotidianului Evenimentul Zilei. Pentru analiza plângerii, procurorii Parchetului General au solicitat Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) să realizeze o expertiză de specialitate. În urma acestei expertize, dar şi a altor analize, Parchetul a decis că Victor Ponta nu a plagiat.
Evenimentul Zilei aminteşte, în schimb, că, în iulie 2012, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. În 115 pagini din cele 303 ar exista pasaje plagiate "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".
"Comisia îşi exprimă (...) serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", se arată în raportul Comisiei de Etică. Decizia din iulie a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a fost informat că titlul de „Doctor în Ştiinţe Juridice”, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Parchetul General a decis, încă de pe data de 16 mai, neînceperea urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta. În concluzia anunţată astăzi de procuro