Premierul chinez Li Keqiang şi-a încheiat, astăzi, vizita făcută în India, prima deplasare oficială de când a fost numit în funcţie. Următoarele destinaţii pe agenda oficialului de la Beijing sunt Pakistan, Elveţia şi Germania.
Discuţiile dintre Li Keqiang şi omologul său indian, Manmohan Singh, s-au concentrat pe rezolvarea tensiunilor la graniţa dintre cele două state, administrarea cursului unui râu care traversează atât China, cât şi India, precum şi dezvoltarea comerţului şi a investiţiilor bilaterale.
Luna trecută, trupe chineze au pătruns în regiunea Ladakh, din nordul Indiei, despre care guvernul de la Beijing consideră că îi aparţine. Autorităţile de la New Delhi au răspuns trimiţând soldaţi care au staţionat timp de 21 de zile lângă plutonul chinez, până când acesta s-a retras. Gestul Chinei a fost interpretat drept o "încordare a muşchilor" în faţa Indiei, Li Keqiang încercând să convingă oficialii indieni de intenţiile paşnice ale ţării sale.
Tensiunile care privesc regiunea Ladakh îşi au originele în trecutul colonial al Indiei. Mare Britanie a pretins, în 1864, că teritoriul chinez cunoscut sub numele de Aksai Chin face parte din Ladakh, care aparţinea Indiei, aflate sub controlul său. În 1899, britanicii au înlocuit linia de demarcaţie stabilită în urmă cu 33 de ani cu una nouă, care făcea ca Aksai Chin să revină Chinei, pentru ca, după Primul Război Mondial, să revină din nou asupra deciziei, plasând regiunea în India, fără să încerce, însă, exercitarea controlului formal asupra sa. În 1947, India, care tocmai îşi obţinuse independenţa, şi-a demarcat graniţa în conformitate cu linia trasată în 1964, dar nici ea nu a făcut demersuri pentru controlarea Aksai Chin, timp de aproape jumătate de secol.
Deşi tensiunile de la frontiera sino-indiană a stârnit un val de reacţii şi proteste în India, este puţin probabil ce cei doi giganţi