Peste 2.000 de persoane au participat, marţi, la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, la întâlnirea cu scriitorul Mario Vargas Llosa, care a dialogat cu Gabriel Liiceanu, el spunând că "marea literatură apără umanitatea şi luptă împotriva prejudecăţilor de orice fel".
Gabriel Liiceanu şi celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, care a obţinut în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură, au dialogat marţi pe tema "Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?", eveniment care a avut loc la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, la care au participat peste 2.000 de persoane.
Gabriel Liiceanu a spus, în deschiderea conferinţei, citându-l pe Mario Vargas Llosa, că faptul că putem visa, faptul că este un loc al poveştii ne-a făcut să ajungem la altă dimensiune a vieţii şi civilizaţiei noatre.
"Spuneţi că specia umană nu ar putea exista în forma actuală fără ficţiune, fără literatură. Nevoia de ficţiune s-a consumat sub forma povestaşului din triburile amazoniene, rapsozii din Odiseea, nevoia de ficţiune este saturată în prezent de imagini. Nu cumva aţi construit trecând de la ficţiune, la ficţiunea literaturii, exagerându-i ponderea în istoria umană?", a spus el
Mario Vargas Llosa a răspuns cu umor.
"Domnul Liiceanu a spus totul, sunt în plus aici. Cred că ficţiunea nu este un amuzament, ci o necesitate vitală, care exprimă condiţia umană şi care răspunde de viaţa pe care o avem, dar care ne oferă posibilitatea de a trăi alte multe vieţi. Între viaţa pe care o trăim şi cele pe care ni le dorim intervine ficţiunea, literatura, care ne completează existenţa. Povestirile erau la origine orale, apoi, cu naşterea scrisului, literatura poate fi propagată şi altfel şi ne completează viaţa.
Au apărut şi teatrul, radio-ul, cinematograful şi alte forme de spectacole, dar ficţiunea lite