Se știe că cei mai mulți care ajung în hotelurile de tratament din România vin prin Casa de Pensii. Proporția este de 70% la 30% în favoarea turismului balnear subvenționat.
Însă, spre deosebire de restul segmentelor, sejurul mediu în cazul celor veniți la tratament este de 14 zile, iar bugetul alocat pentru această perioadă este de 1.300 de lei (cazare la hoteluri de 2 stele).
”Aproximativ 150.000 de turişti sosesc anual, prin bilete subvenţionate. Turiştii străini reprezintă o pondere foarte mică, de 3 - 5% în totalul turiştilor, deoarece serviciile nu se ridică la standardele solicitate de aceştia”, spune vicepreşedintele grupului MIR, Florin Dumitrescu. Veniturile din locurile subvenționate se ridică la 22 milioane de lei.
Pot fi profitabile hotelurile pentru tratament?
Chiar și condițiile în care țintește un public cu venituri mici, un hotelier cu activitate în zona balneară poate scoate profit. Dar asta numai în urma unor investiții pe care autoritățile au uitat să le facă.
În urma scindării patrimonului SIND România, grupul timișorean MIR a luat în administrare 7 hotelueri și 11 vile, operate prin SIND Tour Trading. De la o pierdere de 2,2 milioane de lei cât înregistrau unitățile de cazare în 2011, anul trecut, în urma reorganizării și restructurării personalului, compania a înregistrat un profit de 3,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 28 de milioane de lei. Pentru 2013, se așteaptă o creștere a profitului la 4,7 milioane de lei.
Grupul timişorean a investit în primă fază 3,3 milioane euro pentru portofoliul Sind Tour Trading pentru modernizarea hotelului Domogled din Herculane, respectiv hotelul Dacia din aceași stațiune. Investițiile vor continua, dar pentru moment, reprezentanții grupului au refuzat să facă estimări cu privire la investiția viitoare. ”La Domogled, bugetul inițial