Daca pentru europeni, informatia nu reprezinta o surpriza, americanii au descoperit micile secrete ale uneia dintre cele mai prestioase dintre companiile lor. Apple practica evaziune fiscala gratie unui mecanism complex, care-i permite sa nu plateasca nimic pentru profiturile realizate in strainatate. Suma este colosala, situandu-se undeva intre 40 si 70 de miliarde de dolari incepand din 2009.
Tim Cook, patronul Apple, va apare marti in fata Congresului SUA, pentru a da explicatii in cadrul unei anchete de mare importanta. Anul trecut, comisia Senatului a luat deja la intrebari Microsoft si HP. De altfel, numeroase intreprinse din sectorul tehnologic isi pastreaza o buna parte din lichiditati peste hotarele Statelor Unite. Pentru multi, aceasta schema constituie o modalitate de reducere a facturilor fiscale.
Gratie, in special, filialelor irlandeze. Raportul Senatului vorbeste despre structuri instalate la Cork, unde Apple si-a centralizat serviciile pentru Europa, Orientul Mijlociu, India, Africa, Asia si Pacific. Adica intreaga planeta, mai putin Statele Unite. Cum este posibil? Legea americana se bazeaza pe locul de resedinta al intreprinderilor, in timp ce Irlanda tinteste „adresa” conducerii diferitelor firme. Or, toate registrele sunt in SUA, la fel consiliile administrative. Ca atare, prinse intre cele doua jurisdictii, filialele nu platesc nimic. Sau foarte putin.
Una dintre aceste filiale, Apple Operations International (AOI), nu a achitat aproape nimic din 2009 pana in 2012, in pofida profiturilor de peste 30 de miliarde de dolari. Alta, Apple Sales International, care vinde iPhone, iPad si MacBook in intreaga regiune, a platit numai 10 milioane de dolari, in pofida profitului de 22 de miliarde de dolari. Wall Street Journal noteaza, printre altele, ca de cinci ani, AOI nu a depus nici o declaratie de venit in Irlanda sau in Statele