Ambalajul de tip PET conduce în opţiunile consumatorului de bere din ţara noastră, având o pondere de 52%, conform Asociaţiei Berarii României.
Românii beau cel mai mult bere ambalată la PET (52,5%), urmată de cea la sticlă (28,2%), la cutie (15,8%) şi la draught (3,5%), arată statisticile pe 2012 ale organizaţiei producătorilor bere din ţara noastră. Ponderea ambalajului PET a crescut cu 1,2% faţă de anul precedent, faţă de o descreştere de 2% a celei la sticlă.
„Berea la PET oferă cel mai bun raport între volum şi preţ, iar astfel putem să menţinem costurile mai scăzute la nivelul în care se găseşte România. Dacă în China consumul de bere ar creşte cu 10%, preţul malţului în Europa ar exploda. Sectorul berii în ţara noastră are un nivel zero al evaziunii, raportat la investiţiile de 1,2 miliarde de euro pe care le-a realizat. Soluţia pentru sporirea veniturilor la bugetul României provenite de pe piaţa berii nu reprezintă creşterea accizei la bere, ci politici de stimulare a acestui sector de activitate şi a celor conexe, agricultura şi turismul, precum şi măsuri de reducere a evaziunii fiscale pe piaţa băuturilor alcoolice", a declarat ieri, la Cluj, Constantin Bratu, directorul ABR.
Veniturile scăzute ale românilor se reflectă în accesibilitatea scăzută a unor produse precum berea. Un român trebuie să muncească 24 de minute pentru a-şi putea cumpăra o bere, faţă de o medie europeană de cinci minute, conform ABR. Numărul angajaţilor din acest sector a scăzut cu 20%, până la 76.000, faţă de cel înregistrat în vârful de consum de bere atins în 2008, iar producţia a coborât în aceşti ani de la 20,2 la 17 milioane hl. În România există 20 de fabrici de bere, dintre care 12 fac parte din ABR. Veniturile guvernamentale rezultate din industria berii s-au cifrat la 651 de milioane de euro în 2010. Anul trecut acest sector s-a mai redresat, până la 18,