Porgram finanţat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie pentru doar muncitorii stabiliţi ilegal în afara ţării.
Începând cu anul 2007, peste 600 de migranţi moldoveni care munceau ilegal în afara ţării au fost asistaţi să revină în Republica Moldova, cu suportul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Cu unul dintre ei, originar din satul Ulmu, raionul Ialoveni, a stat de vorbă colega noastră Diana Răileanu.
Sătenii de la Ulmu ajung într-o jumătate de oră cu maşina din capitală. Tocmai din acest motiv majoritatea câştigă o bucată de pâine în Chişinău.
Cei care nu reuşesc să-şi găsească o slujbă „la oraş”, îşi încearcă norocul peste hotare. O asemenea decizie a luat-o şi Tudor Corcodel acum un an, când a hotărât să plece în Irlanda, pentru a-şi putea întreţine familia.
Planul bărbatului însă a eşuat: „Trei luni am fost, pe urmă m-am întors pentru că cu lucrul era cam problemă şi m-am întors în ţară. Acasă e mai bine, lângă familie, lângă copii.”
Când a decis să revină acasă, Tudor Corcodel a apelat la ajutorul biroului local al Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care i-a procurat un bilet de avion şi i-a oferit o sumă de bani pe care acasă a putut-o investi în uneltele necesare deschiderii unei mici întreprinderi de creştere a porcinelor.
Astăzi, spune Tudor Corcodel, nu ar mai pleca peste hotare, fiind sigur că şi în ţară se pot câştiga bani pentru un trai decent:
„Se poate, dacă este dorinţă. Sigur că se poate.”
Europa Liberă: Dar banii din program, oferiţi de OIM, pe ce i-aţi investit?
„În instrumente de construcţii, în materiale de construcţii, pentru servicii, pentru gospodărie.”
Europa Liberă: Restul sumei de unde aţi luat-o?
„Din salariul soţiei, am mai împrumutat...”
Europa L