Pentru criticul şi istoricul de artă Radu Varia, doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, laureat al 11 prestigioase nominalizări pentru Premiul Mondial Leonardo da Vinci, autorul unei opere fundamentale despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, publicată din 1986 încoace în numeroase ediţii la New York, Paris şi Tokio, zilele de 21 şi 22 mai reprezintă în acest an o triplă sărbătoare. Astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere şi onomastica. Îi urăm “La mulţia ani!”.
“Nimeni nu e profet în ţara lui”
“Născut de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, mă numesc bineînţeles, pe lângă Radu, şi Constantin. Dublă sărbătoare, dintotdeauna, care m-a găsit adeseori la capătul lumii, când la Hawaii, împreună cu Mariana Nicolesco, când la Jaipur, unde ni s-a alăturat marele pictor Horia Damian, sau în alt paradis. Celebrarea de acum mă găseşte la Edinburgh, în inima Scoţiei celtice, de care mă leagă atâtea şi atâtea amintiri extraordinare.
Se împlinesc, într-adevăr, 45 de ani de când am poposit aici pentru prima dată, invitat la celebrul Festival de acel mare spirit european care e Richard Demarco. În 1968 nimeni nu se interesa de sufletele noastre, de aspiraţiile noastre în artă. În afară de el. Nu putea concepe ca ţări care au suferit atât de mult de pe urma războiului şi a comunismului, printre care noi şi Polonia, să nu aibă nimic de spus prin arta lor, aşa cum era ea reprezentată în Pavilioanele Bienalei de la Veneţia, pe care tocmai le vizitase.
Venind, ca urmare, în ţara noastră, avea revelaţia unei Europe care fără Maramureş şi fără Brâncuşi nu putea să fie vreodată ea însăşi. Şi-i cunoştea, de cele mai multe ori prin mine, pe artiştii cel mai puţin conformişti din noile generaţii, tineri care visau la punţi trainice în măsură să-i pună în contact cu lumea. Richard Demarco le pune