La numai 30 de minute după ce am consumat alimente sărate, vasele de sânge care alimentează inima încep să se modifice. Efectele adaosului de sare în bucate sunt, deci, imediate. Iar în cazul persoanelor de peste 50 de ani cu hipertensiune, consecinţa poate fi un infarct.
„Aproape invariabil, excesele alimentare nu doar ca şi cantitate, ci şi ca aport de sodiu, de sare, produc efecte imediate. Traduse prin creşterea tensiunii arteriale şi prin apariţia semnelor de decompensare în insuficienţa cardiacă“, atrage atenţia prof. dr. Doina Dimulescu, medic cardiolog, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti.
De altfel, potrivit specialistei, se întâmplă adesea ca după Sărbători sau după un weekend petrecut la grătare, Urgenţele spitalelor să se confrunte cu un val de pacienţi cu manifestări cardiace, chiar cu infarct miocardic acut, din cauza consumului excesiv de sare. Efectul sării asupra vaselor de sânge
În mod normal, eliminarea apei în exces din organism se face prin intermediul rinichilor, care filtrează sângele. La nivelul rinichilor, mai exact, orice exces de fluide este extras şi transportat în vezica urinară pentru a fi eliminat din corp. Pentru a face acest lucru, rinichii au nevoie de un echilibru perfect între nivelul de sodiu şi cel de potasiu din organism. Adăugarea de sare în mâncare creşte nivelul de sodiu din fluxul sangvin şi distruge acest echilibru şi aşa destul de delicat şi, deci, reduce capacitatea rinichilor de a elimina excesul de apă din corp.
Rezultatul este creşterea tensiunii arteriale, pe fondul excesului de fluide şi al presiunii exercitate de acesta asupra vaselor de sânge care ajung la rinichi.
În timp, această presiune asupra vaselor de sânge poate deteriora funcţia rinichilor şi, deci, capacitatea lor de a filtra substanţele toxice, nedorite din organism, iar acestea se acumulează. @