Atât ministrul german de externe, Guido Westerwelle, cât şi presa germană au criticat recentele declaraţii ale premierului Viktor Orban despre atitudinea Germaniei faţă de Ungaria. În faţa acestei situaţii, oficialii de la Budapesta a încercat să calmeze tensiunile cu Berlinul.
De curând, cancelarul Angela Merkel a cerut din nou Budapestei să respecte normele UE, excluzând însă ideea de a trimite “o cavalerie” (respectiv aplicarea, articolului 7 al acordului UE, ridicarea dreptului de vot al ţării). Răspunsul premierului ungar a fost că Germania a mai trimis în Ungaria “cavalerie”- adică tancuri şi roagă cancelarul să nu o mai facă. Aflat la Belgrad, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a afirmat că aceste cuvinte sunt “o alunecare regretabilă pe care noi o respingem fără echivoc” ".
La rândul său, revista “Der Spiegel” a publicat un articol -“Orban o acuză pe Merkel de metode naziste” iar revista “Focus” şi-a întitulat materialul “Un premier nu prea diplomatic. Orban presupune că Merkel foloseşte metode naziste”. „Focus“ consideră că observaţiile premierului maghiar “ sunt oarecum brutale” deoarece Orban a comparat cele spuse de Merkel despre Ungaria cu ocupaţia Ungariei de către trupele hitleriste în timpul celui de-al doilea război mondial, în contextul în care cancelarul susţinea, dimpotrivă, o poziţie moderată faţă de “deficitele democratice şi ale statului de drept” din Ungaria.
Reacţionând la cele scrise în “Spiegel”, Gergely Pröhle, secretar de stat adjunct la MAE ungar, a declarat agenţiei MTI că afirmaţia din săptămânalul german, potrivit căreia premierul ar fi atribuit cancelarului german folosirea de metode naziste, este complet eronată.
Orban s-a referit la ceea ce a spus social-democratul Peer Steinbruck, candidatul la postul de cancelar, în cadrul unei dezbteri televizate cu Merkel şi care