Închirierea deținuților ca forță de muncă aduce angajatorului o serie de beneficii. Cea mai importantă dintre ele este scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate sau pentru fondul de şomaj.
Mai mult, firma angajatoare beneficiază și de flexibilitate în negocierea tarifelor, în funcţie de specificul şi complexitatea lucrărilor pentru care îi contractează pe deținuți.
În plus, folosirea la muncă a persoanelor private de libertate nu implică încheierea unor contracte de muncă individuale cu acestea, ci doar încheierea unui singur cotract de prestări servicii între companie şi penitenciar.
Alin Lunganu, reprezentantul Penitenciarului Colibași, a declarat pentru Income Magazine că din cei 719 deținuți, un număr de 170 de persoane prestează în prezent diferite servicii.
Munci pentru deținuți
Penitenciarul închiriază forță de muncă pentru construcţii, amenajări drumuri şi străzi, igienizare și salubrizare pentru domeniul public şi privat, îmbunătăţiri funciare sau plantatul şi întreţinutul culturilor.
De asemenea, deținuții mai pot fi contractați și pentru săpături manuale, confecţionat ambalaje, lucrări în agricultură, reciclat şi recuperat deşeuri, descărcat-încărcat mijloace de transport, manipulat materiale în cadrul depozitelor, confecţii textile, încălţăminte şi mobilier.
Potrivit reprezentanților aceluiași penitenciar, angajații deținuți pot prelua , după caz, un segment al activităţii desfăşurate sau întregul proces de producţie.
Tarif minim: 4,44 lei/oră
În ceea ce privește costurile plătite pentru contractarea deținuților, Alin Lunganu a spus că sumele sunt raportate la salariul minim garantat și nu pot scădea sub această valoare, respectiv de 4,44 lei/oră.
@N