Măsurată în funcţie de numărul de angajări, producţia industrială, forţă, preţurile locuinţelor şi deficitul bugetar, revenirea economiei americane este cea mai slabă de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar din perspectiva Uniunii Europene, aflată în recesiune, cea mai mare economie din lume este în formă bună, iar atuurile pe care SUA le au în faţa Europei sunt structura economică integrată, capacitatea liderilor de a lua rapid decizii politice şi amintirea Marii Depresiuni economice, scrie The Guardian.
Motoarele economiei americane nu funcţionează la capacitate maximă, dar aceasta creşte şi creează locuri de muncă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre UE şi zona euro, unde economia scade şi şomajul se află la niveluri record. Economia zonei euro se contractă de 18 luni.
Spre deosebire de Europa, SUA au cu adevărat o piaţă unică. Statele bogate precum New York finanţează statele sărace din sud fără să ceară la schimb ajustări fiscale dureroase precum cele impuse Greciei de Germania. Mobilitatea forţei de muncă face ca şomerii să poată migra, în interiorul ţării, în regiunile cu perspective de angajare mai bune. În 2007 aproape 900.000 de americani s-au mutat din nord-est în statele însorite din sud şi vest.
Spre frustrarea alegătorilor, motorul politic este adesea gripat de interesele diferite ale principalelor formaţiuni politice, republicanii şi democraţii, dar în vremuri de criză deciziile se iau rapid deoarece este nevoie de doar câţiva politicieni - preşedintele ţării, în prezent Barack Obama, şeful Rezervei Federale, Ben Bernanke, şi secretarul Trezoreriei pentru a hotărî în problemele importante. În zona euro, deciziile nu pot fi luate decât cu aprobarea guvernelor tuturor celor 17 state membre. Lejeritatea în luarea deciziilor a permis autorităţilor americane să intervină, în toamna anului 2008, când sistemul bancar