Au fost transmisiuni directe în cinema, sunetul HD, filmările de spectacole 3D, iar din mai 2013, muzica clasică are o nouă faţă pentru utilizatorii secolului XXI: în 16 mai, casa Deutsche Grammophon a pus în vânzare în App Store prima aplicaţie specială pentru ipad/iphone creată pentru muzica clasică.
Mai precis, în schimbul a 13 euro pentru ipad şi 7 euro pentru iphone (preţurile maximale pentru full version), utilizatorul are o experienţă ce poate părea ruptă din filmele SF: posibilitatea de a accesa 4 dintre cele mai bune înregistrări video ale Simfoniei a IX-a de Beethoven (dirijori Ferencz Fricsay, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein şi John Eliot Gardiner) şi posibilitatea de a trece în orice moment de la o versiune la alta doar prin mişcarea degetului pe ecran. Audiţia este însoţită de o beatmap, de partitura integrală a simfoniei (versiunea originală, scrisă de mâna lui Beethoven în 1825, prezentată sincron cu muzica), de comentarii profesioniste, dar şi de interviuri cu mari vedete ale muzicii clasice despre Simfonia a IX-a, printre ei, de exemplu, dirijorul Gustavo Dudamel.
Practic, utilizatorul are ceea ce se numeşte o experienţă completă a cunoaşterii Simfoniei a IX-a de Beethoven, una dintre cele mai cunoscute lucrări din muzica clasică, o experienţă pe care numai tehnica modernă de astăzi o poate realiza.
Producătorii au pregătit şi demo-urile gratuite, accesibile prin www.itunes.com, iar mai multe detalii despre aplicaţie şi conţinutul ei pot fi vizualizate aici.
Pentru cine nu credea că muzica clasică este şi pentru hipertehnicii oameni ai secolului XXI, iată o dovadă indubitabilă că da, muzica clasică este (mai ales) pentru oamenii secolului XXI.
Astăzi, în direct cu Maria Slătinaru Nistor
Tot pentru pasionaţii de muzică clasică şi tehnică, astăzi, de la ora 19.30, la radio, dar şi în direct audio-video pe sit