Cei care nu mai pot munci pământul sau nu sunt interesaţi de agricultură, deşi deţin în proprietate suprafeţe, ar putea primi, de anul viitor, la subvenţia deja în vigoare şi un plus de 20% prin noul program de dezvoltare rurală.
Forma clasică de sprijin pe suprafaţă a fermierilor care deţin teren agricol ar putea fi suplimentată cu 20%, de anul viitor, din bani europeni. Măsura este destinată celor care vor da în arendă sau vor vinde pământul către fermierii activi, şi ar urma să se adreseze nu doar proprietarilor în vârstă, care nu mai pot munci pământul, cum a fost cazul rentei viagere, ci şi acelor proprietari care s-au dovedit neinteresaţi de exploatarea agricolă a terenurilor deţinute. Statul speră astfel să se ajungă la comasarea suprafeţelor de teren, pentru o exploatare eficientă, dar şi să stimuleze menţinerea terenurilor în proprietate.
„E un lucru pozitiv dacă se va întâmpla aşa, pentru că foarte mulţi agricultori nu-şi mai permit să muncească terenul. Metode din astea coercitive nu mai funcţionează”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Dan Bărăgan.
Şi în rândul producătorilor agricoli este bine primită ideea, deşi există temerea că se vor crea tensiuni.
„Sigur îi vor stimula pe cei tineri, care au posibilităţi destul de mari, acum, să facă o afacere din agricultură. Vine şi statul cu o nouă iniţiativă, aceea de a oferi credite cu dobândă avantajoasă pentru tot felul de proiecte, inclusiv cumpărarea de teren. Pământurile s-au cam dat, nu prea se mai găsesc uşor, nici de arendat, nici de cumpărat. Este şi acesta motivul pentru care cred că vor fi tensiuni, dacă proprietarii care au arendat deja pământul află că de anul viitor se acordă fonduri suplimentare. Vor dori să revizuiască aceste contracte de arendă. Dar, ca idee, e foarte bună, pentru că noi avem cele mai multe exploataţii din UE, cei mai mul