Romanul simte nevoia sa compenseze cenusiul care a acoperit orasele in epoca ceausista. O data cu inmultirea culorilor in gama producatorilor de vopsele, s-au inmultit si casele si blocurile care tipa in peisaj. Mai grav este ca fatadele cladirilor de patrimoniu sunt refacute pe modelul lego, total inadecvat.
Romanii aleg in medie dintr-o paleta de circa 12 culori atunci cand este vorba despre fatadele cladirilor, cea mai vanduta culoare de tencuiala din Romania fiind portocaliu. Specialistii recomanda doar diverse tonuri din trei mari nuante: alb, gri si bej.
Autoritatile publice din Bucuresti au lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare care prevede o serie de proceduri in vederea imbunatatirii aspectului fatadelor cladirilor, mai ales a celor situate pe arterele principale. Propunerea Primariei prevede si posibilitatea de a se impune un cod de culori si asigurarea unei unitati arhitecturale zonale.
Producatorii de materiale de constructii saluta acest demers si remarca un apetit crescut al romanilor pentru culoare cand vine vorba despre fatade.
Ca la noi la nimeni
Oficialii Duraziv aduc in discutie anomaliile de la nivel local.
“Este interesant de remarcat ca paleta coloristica pentru care se opteaza cand vine vorba despre proiecte de amenajare interioara este una foarte limitata. Acest lucru se schimba radical cand vine vorba de fatadele cladirilor”, a remarcat Gabriel Constantin, manager B2B in cadrul Duraziv.
„La nivel european comportamentul de consum este inversul celui din Romania, respectiv apetitul pentru culoare se manifesta la interior, asa cum este si normal, in vreme ce fatadele sunt mai neutre. Daca in privinta caselor particulare decizia apartine proprietarilor, in ceea ce priveste blocurile reabilitate termic alegerea culorilor revine fie autoritatilor