Guvernul discută, astăzi, proiectul unei ordonanţe de urgenţă privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale.
Legislaţia pentru insolvenţa autorităţilor locale a fost asumată de România în scrisoarea de intenţie adresată FMI în toamna anului 2012.
În ultima perioadă, problema datoriilor autorităţilor locale a luat amploare, pentru că facturile neplătite de acestea s-au înmulţit.
Potrivit proiectului de ordonanţă, autoritatea deliberativă ia act, prin adoptarea unei hotărâri, de existenţa situaţiei de criză financiară.
În termen de cinci zile de la adoptarea hotărârii se constituie un Comitet pentru situaţii de criză, prin ordin al prefectului.
Din acest comitet fac parte, printre alţii, primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean, şeful compartimentului financiar-contabil, un reprezentant al Direcţiei Finanţelor Publice. Comitetul împreună cu ordonatorul principal de credite trebuie să realizeze un plan de redresare financiară.
Implementarea planului este obligatorie pentru autoritatea administrativă implicată.
Dacă timp de 180 de zile dispar condiţiile crizei financiare, aceasta este declarată încheiată. În caz contrar, unitatea administrativă intră în insolvenţă.
În acest caz, Adunarea creditorilor are dreptul de a examina situaţiile financiare ale unităţii administrativ-teritoriale, rapoartele redactate de comitetul creditorilor, măsurile luate de administratorul judiciar şi impactul acestora şi poate propune,
alte măsuri.