Mulţi arădeni care circulă în judeţ au putut vedea pe multe terenuri care au ieşire la şosea cum agricultorii, indiferent de cultură, se străduiesc să facă toate muncile în timp util pentru cultura respectivă, neţinând cont de ziua săptămânii: poate fi şi zi de duminică.
Având un drum săptămâna trecută prin judeţ, la ieşirea din comuna Seleuş, mergând spre Ineu, am văzut o suprafaţă de teren cultivată cu căpşuni iar câteva persoane culegeau fructele în nişte lădiţe. Mi-am amintit că tot cam în această locaţie îi văzusem cu alte câteva zile, într-o duminică, pe cultivatori cum pliveau buruienile.
Intrând în vorbă cu unul din ei am aflat că este Puiu Hanciuţa, din Iermata şi că pe acest teren – de circa un hectar, a plantat căpşuni din soiul „alba“, adus din Italia.
„Este un soi de mare productivitate, în primul an de producţie o plantă producând între 300-500 grame de fructe iar în al doilea an ajunge până la 1,5 kg. Eu, la un hectar am plantat cam 37 mii de plante, investiţia ajungând la 15.000 euro. Perioada de recoltare este de 30 de zile. Aici tot ce s-a făcut şi se face este făcut manual şi natural. Lucrez doar cu familia şi rudele. Soţia când termină programul la şcoală vine aici“ ne-a spus cultivatorul.
În ceea ce priveşte profitabilitatea omul ne-a mărturisit că „în principiu este profitabilă. Fireşte nu ai sărbători. O faci când este vremea ei. Apoi, în agricultură munca este cam ca la loterie. Totuşi, dacă o faci cu drag ai şanse să reuşeşti. Apoi depinde şi de vreme. În timpul culesului este greu. Am mai experimentat şi şi cultura de zmeură, să vedem cum va fi“, a încheiat interlocutorul nostru discuţia.
(V.S.)
Mulţi arădeni care circulă în judeţ au putut vedea pe multe terenuri care au ieşire la şosea cum agricultorii, indiferent de cultură, se străduiesc să facă toate muncile în timp util pentru cultura respectivă