Ţara noastră va exporta gaze naturale în Republica Moldova din toamnă, iar în cinci ani vor intra în producţie gazele de şist şi cele din Marea Neagră.
România va începe în toamnă să exporte gaze naturale în Republica Moldova, urmând ca în următorii cinci ani, pe măsură ce se vor realiza interconectările cu alte state, iar gazoductul Nabucco Vest va fi realizat, să fie exportate şi gaze de şist sau din Marea Neagră.
România doreşte să devină dintr-o ţară importatoare de gaze naturale una exportatoare, a declarat ieri Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
Promisiunea gazelor ieftine
„O să constataţi în timp că apariţia gazelor de şist şi a noilor rute de transport vor duce la reducerea preţului la gaze. E logica pieţei“, a afirmat Niţă, într-o conferinţă derulată după reuniunea Comitetului Nabucco la Bucureşti. El a mai spus că astfel se va crea o piaţă concurenţială, deoarece până acum singura referinţă era Gazprom şi „nu se putea negocia“.
Pe de altă parte, Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline Internationa GmbH, a indicat ca posibile surse de gaze naturale pentru gazoduct, pe lângă gazul azer, şi Turkmenistan, Irak, dar şi gazele din Marea Neagră.
Chevron are în concesiune patru perimetre în România, din care trei în Dobrogea – Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti – şi unul în zona Bârladului. Compania a primit recent aprobări pentru realizarea de studii seismice.
Petrom anunţa în aprilie că ar putea produce anual, împreună cu Exxon, în perimetrul Neptun din Marea Neagră, o cantitate de 6,5 miliarde de metri cubi. Aceasta echivalează cu jumătate din consumul actual al României.
Nabucco versus TAP
Conducta Nabucco Vest reprezintă o variantă mult mai mică a gazoductului Nabucco. Practic, aceasta leagă depozitul de gaze de la Baumgartden, din