Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România – filiala teritorială Transilvania au fost prezenţi, săptămâna aceasta, la Zalău, la o dezbatere pe tema viitoarei reamenajări urbanistice a centrului oraşului, pentru care Primăria va organiza, în perioada următoare, cu sprijinul ordinului, şi un concurs de idei.
Filiala transilvăneană a Ordinului Arhitecţilor este prezentă, în primul rând, zilele acestea la Zalău printr-o expoziţie în aer liber ce va fi deschisă până lunea viitoare pe platoul din faţa Prefecturii. Potrivit arhitectului Sorin Dan Clinci, custodele expoziţiei, sunt prezentate în faţa celor curioşi sau interesaţi proiecte de urbanism sau amenajare spaţii publice premiate în ultimii ani în România.
La Zalău a fost prezent şi preşedintele filialei, arhitectul Szabolcs Istvan Guttman, care spune că iniţiativa Primăriei de a organiza un astfel de concurs de idei ce are ca scop găsirea celei mai bune soluţii pentru regândirea centrului Zalăului este lăudabilă.
Arhitecţii clujeni au participat, luni, şi la o dezbatere publică pe tema viitorului proiect de reamenajare a centrului Zalăului, la care au fost prezenţi arhitecţi locali şi reprezentanţi ai Primăriei. Specialiştii şi-au expus acolo şi punctul de vedere vizavi de modul în care arată acum centrul oraşului, cel mai plastic fiind arhitectul Sorin Dan Clinci, care a comparat zona cu ,,acele camere de zi de pe vremea comunismului, în care trebuia să ocoleşti masa plină de bibelouri”.
Arhitectul zălăuan Nagy Attila s-a referit la necesitatea efectuării unui studiu urbanistic pe un areal mai mare decât cel direct vizat de reamenajare şi a răspuns întrebărilor legate de posibilitatea de a face din strada Unirii o zonă pietonală.
La dezbatere a fost prezentă şi arhitecta Doina Nejur, care a tras atenţia că ideea ce va fi aleasă va trebui să fie una care să poată fi şi pusă în