Învățătoarea Rodica Popa a înființat primul muzeu etnografic al comunei Dulcești. În muzeu se găsesc, pe lângă obiecte de uz gospodăresc, fotografii de familie ale regelui Mihai și o furculiță de argint care are încrustată coroana regală.
Bogăția etnografică a comunei Dulcești a fost adunată într-un muzeu. Inițiativa înființării acestui muzeu aparține învățătoarei Rodica Popa și a apărut în urma unei descoperiri personale. “Am urcat în podul casei bunicii, după decesul acesteia, și am descoperit foarte multe obiecte vechi. Deși bunica mea nu le mai folosea în gospodărie, nu a dorit să se despartă de ele, deoarece fiecare obiect făcea trimitere la o anumită perioadă a vieții. Mi-amintesc că, atunci când m-am căsătorit, bunica mi-a făcut cadou costumele populare pe care le-au purtat ea și bunicul în zilele de sărbătoare”, își explică intenția învățătoarea Rodica Popa.
Cum dascălul locuiește și lucrează la Dulcești, s-a gândit că toate obiectele descoperite – căni, străchini, oale din lut, stative, scoarțe, veșminte tradiționale – ar putea fi puse în valoare în cadrul unui muzeu.
Primul pas făcut de învățătoarea Rodica Popa a fost să discute cu autoritățile locale pentru atribuirea unui spațiu în care toate obiectele vechi, găsite în podul bunicii, să fie expuse. “Fosta conducere a administrației publice m-a sprijinit în găsirea unei locații. Clădirea este situată în centrul comunei și se află în administrarea primăriei. Cuprinde un hol și o încăpere mare, suficientă pentru expunerea obiectelor”, a spus învățătoarea Rodica Popa.
Până la deschiderea muzeului, la sfârșitul săptămânii trecute, dascălul a umblat din poartă în poartă pentru a întregi colecția muzeală. “Ca și în cazul bunicii mele, localnicii se despart cu greu de obiectele vechi. În unele situații, munca de lămurire nu a fost suficientă și am fost nevoită, pentru a-i con