Locuitorii comunei Negrileşti au participat, ieri, la cea de-a 11-a ediţie a manifestării „Boteitul oilor“. Evenimentul este sprijinit şi de Consiliul Judeţean Vrancea în cadrul proiectului „Vrancea Turistică“, proiect care cuprinde 13 localităţi şi care vizează promovarea produselor turistice specifice în vederea creşterii atractivităţii zonei montane a judeţului Vrancea, ca destinaţie turistică.
Locuitorii comunei Negrileşti au participat, ieri, la cea de-a 11-a ediţie a manifestării „Boteitul oilor“ care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Evenimentul este sprijinit şi de Consiliul Judeţean Vrancea în cadrul proiectului „Vrancea Turistică“. La eveniment au fost prezenţi primarii celor 13 localităţi prinse în proiect, respectiv Boloteşti, Vidra, Valea Sării, Bîrseşti, Negrileşti, Păuleşti, Tulnici, Vrîncioaia, Năruja, Paltin, Nereju, Nistoreşti, Spulber, dar şi primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi. Alături de aceştia s-au aflat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Ionel Cel Mare, şi directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu.
„Boteitul oilor“ este un obicei care vine din negura timpului, unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important în viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie. Manifestarea propriu zisă a început cu tocmitul oilor, care a avut loc între baci şi ciobani. Aceştia din urmă şi-au luat angajamentul că vor da proprietarului o anumită cantitate de brânză care va fi făcută din laptele oilor. Acest obicei a fost respectat cu sfinţenie de gospodarii din Negrileşti. De altfel, tocmitul oilor a avut loc în curtea unui gospodar, în prezenţa locuitorilor comunei şi a invitaţilor.
După tocmire, turmele de oi au fost aduse la biseric