Jumătate din pădurea retrocedată proprietarilor este la cheremul hoţilor, Direcţia Silvică asumându-şi răspunderea pentru ce se întâmplă cu 43.505 ha de pădure, din care doar 12.422 luate în administrare de la particulari.
Pădurile tăiate „la ras” în anii de după retrocedare, zona Potcoava fiind, de altfel, cea mai elocventă, n-au fost învăţătură de minte pentru cei care încă mai deţin aşa ceva în proprietate. Direcţia Silvică, instituţia cu care se pot încheia contracte de administrare, răspunde pentru doar jumătate din suprafaţa de păduri retrocedată foştilor proprietari. 23.751 hectare de pădure se află în proprietate particulară, iar pentru 12.422 ha există contracte de administrare încheiate între proprietari şi Direcţia Silvică. Numărul acestor contracte este mai mare decât numărul de hectare, în cea mai mare parte proprietarii deţinând suprafeţe foarte mici.
„Proprietarii au obligaţia legală de a încheia contracte de administrare, dar nu toţi o fac. Noi răspundem doar de ceea ce se întâmplă în pădurea administrată de noi” , spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, George Vâle.
Costurile de administrare nu sunt exorbitante, pentru un hectar ridicându-se la 100 lei (1 milion lei vechi), în condiţiile în care în mare parte proprietarii nu deţin nici măcar atât. Contractul de administrare obligă, în schimb, la respectarea normelor legale şi la tăiere din propria pădure (se stabileşte tipul de activitate - tăiere de produse principale, curăţire, rărituri etc.). Se mai plăteşte o taxă de marcare, însă chiar şi aşa nu se atinge preţul cu care se cumpără de pe piaţă un metru cub, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice.
Deşi proprietarii pot solicita chiar şi împăduriri, contra cost, aşa ceva nimeni nu mai face. Cel puţin nu se mai întâmplă printre particulari, singurele care s-au lansat în asemenea încer