La capătul unui proces început în anul 2010, omul de afaceri austriac Georg Hocevar, stabilit în judeţul Hunedoara, nu a mai avut puterea să se bucure pentru sentinţa prin care a fost achitat de acuzaţiile care l-au măcinat în ultimii ani.
Georg Hocevar a fost judecat pentru exportul ilegal al unor locomotive susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, bunuri pe care le-a achiziţionat între anii 2003 şi 2005, înainte de a fi tăiate şi transformate în fier vechi. Anul trecut, Judecătoria Deva l-a condamnat pe austriac la un an şi 11 luni de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 150.000 de euro.
Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa la recursul declarat de Hocevar, dar şi de alţi doi funcţionari ai Direcţiei de Cultură Hunedoara, condamnaţi pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar.
„Instanţa a admis recursul şi i-a achitat pe inculpaţi. S-a stabilit că nu sunt întrunite toate elementele constituitive ale infracţiunilor de care au fost acuzaţi. Decizia magistraţilor este definitivă”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Locomotivele nu aveau valoarea estimată
Ancheta în dosarul mocăniţelor a început în anul 2009, fiind coordonată de poliţişti specializaţi în Patrimoniu din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Pentru meritele sale, unul dintre anchetatori a fost desemnat „Poliţistul anului”.
„Locomotivele, care au circulat în judeţ pe tronsoane de cale ferată îngustă, au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de o societate comercială din comuna Crişcior (Hunedoara). Administratorul societăţii, un cetăţean străin (n.r. Georg Hocevar), a obţinut de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj certificate de export ilegale, deşi bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil pentru a se stabili dacă fac