Sute de persoane au participat astăzi la prânz la conferinţa susţinută de Mario Vargas Llosa, sub forma unui dialog cu Gabriel Liiceanu, la Facultatea de Litere a UBB. Laureatul premiului Nobel pentru literatură în 2010 a făcut o pledoarie pentru ficţiunea literară, susţinând, pe de altă parte, că telenovelele şi mai ales reality show-urile produc efecte nefaste asupra personalităţii umane.
Persoane cunoscute din medul cultural şi academic, studenţi la Litere, dar şi iubitori de cultură din alte domenii, au participat la dialogul susţinut de laureatul premiului Nobel pentru literatură în 2010, Mario Vargas Llosa cu Gabriel Liiceanu.
"Nu cred că ficţiunea este un amuzament, ci o necesitate vitală pe care toţi o împărtăşim. Este o necesitate vitală, sinonimă cu condiţia umană, care ne conferă posibilitatea de a ne dori şi alte vieţi. Pentru a umple acest gol, între viaţă şi cele 1001 vieţi pe care ni le dorim intervine ficţiunea", a punctat Mario Vargas Llosa, ca răspuns la una din întrebările adresate de Gabriel Liiceanu.
"Ficţiunea pe care o trăim prin literatură are un caracter special, pe care nicio altă ficţiune nu îl poate suplini. Când ni se povesteşte ceva, oral, respectiv prin intermediul cinematografului, sau al televiziunii, suntem spectatori pasivi, când citim o carte suntem activi, schimbăm limbajul din cuvinte în imagini, ne acţionează sensibilitatea, imaginarul", a precizat Mario Vargas Llosa.
Gabirel Liiceanu a insistat pe ideea că numărul celor care accesează ficţiunea literară, deci care citesc, este mult inferior celorlalţi oameni şi că în prezent, mai mult decât literatura, "device-urile pe care le ai" înfrăţesc oamenii.
"Eu susţin că nu putem trăi fără ficţiune literară; dar o bună parte a lumii trăieşte fără ficţiuni literare; tocmai de aceea lumea merge atât de prost", a punctat laureatul premiului Nobel.
Scrii