În primele trei luni s-au vândut telefoane de aproape 90 de milioane de euro
În schimb, piaţa electrocasnicelor mari s-a situat sub pragul de 60 milioane euro
Nici electronicele nu au ţinut pasul, vânzările totalizând 57 milioane euro
Cele mai în vogă bunuri de folosinţă îndelungată în România sunt în prezent telefoanele mobile, în special smartphone-urile. De altfel, ele reprezintă cel mai dinamic sector din întreaga piaţă de bunuri de folosinţă îndelungată, înregistrând cea mai mare rată de creştere în vânzări în primele trei luni ale acestui an.
Potrivit studiului de piaţă, GfK TEMAX, realizat de compania de cercetare GfK România, în primul trimestru din acest an, vânzările de telefoane mobile au fost cu mult mai mari decât cele de electrocasnice mari, care au reprezentat mulţi ani la rând pilonul principal al pieţei de bunuri de folosinţă îndelungată. Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2013
s-au vândut telefoane mobile de 88 de milioane de euro, în timp ce vânzările de electrocasnice mari, cum ar fi frigidere, maşini de gătit, maşini de spălat etc., au totalizat 58 de milioane de euro.
Sectorul electronicelor, unul care genera creştere în vânzări pentru retaileri, a înregistrat vânzări sub nivelul de anul trecut, valoarea acestora scăzând la 57 de milioane de euro.
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut datorită telefoanelor mobile
Datorită telefoanelor mobile, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un rezultat încurajator, consemnând o creştere de 4%, la o valoare totală de 349 de milioane de euro, potrivit studiului citat.
În aceste condiţii, vânzările de telefoane au însemnat 25% din totalul pieţei. Întregul sector Telecom, reprezentat de telefoane mobile, a avut cea mai mare rată de creştere în primele trei luni, de 18,2%. "Exceptând piaţa de electrocasn