Revoluţie pe litoral
Riviera românească va reintra în atenţia statului şi va beneficia de investiţii de la buget. Ministrul delegat al Turismului, Maria Grapini, a anunţat că în următoarea perioadă vor fi operate modificări legislative, astfel încât să fie create zone de interes naţional care să beneficieze prioritar de investiţii din fonduri publice. „Gândim acum şi modificarea legislativă, să dăm informaţii pe piaţă care sunt zonele compacte de interes naţional unde considerăm că trebuie să facem noi politici publice şi unde partea privată poate să vină să investească. În zonele care vor fi declarate de interes naţional, vor fi politici publice, iar banii de la buget vor merge către acele zone“, a precizat Grapini.
Potrivit acesteia, proprietarii ar putea fi obligaţi să investească în amenajarea faţadelor hotelurilor şi a împrejurimilor, chiar dacă unităţile nu sunt funcţionale. Se lucrează, în acest sens, la o modificare legislativă, împreună cu Ministerul Dezvoltării. Potrivit ministrului, unii proprietari de hoteluri din sudul litoralului au abandonat investiţiile şi aduc prejudicii de imagine tuturor staţiunilor, lucru, de altfel, cunoscut de mai mulţi ani de către autorităţi, fie ele locale sau de la centru. Problema hotelurilor dărăpănate din sudul litoralului nu a fost până în prezent rezolvată, deşi Primăria Mangalia a instituit o taxă de paragină şi a amendat drastic în ultimii an deţinătorii unităţilor de cazare aflate într-o stare deplorabilă.
Litoralul românesc numără douăsprezece staţiuni turistice, care totalizează peste 250.000 de locuri de cazare. Cea mai căutată este Mamaia, în timp ce la polul opus se află staţiunile din sudul litoralului, dintre care cea mai cunoscută, Neptun, până nu demult concurenta staţiunii Mamaia, se află, în prezent, într-o stare deplorabilă. Hotelurile moderne contrastează cu imobile în paragină, iar p