Problema hranei a devenit de-a dreptul îngrijorătoare. Cât mâncăm, ce mâncăm, de unde mâncăm şi cum mâncăm sunt doar câteva din chestiunile pe care le ridică nutriţioniştii.
Roşiile cu gust de carton, ardeii aproape toxici, portocalele care te colorează pe mâini după ce le-ai decojit, ca să nu mai vorbim de carnea de vită (sau cal, ce mai contează), de puii injectaţi cu tot felul de substanţe de creştere şi antibiotoce, de mezelurile care sunt făcute din orice, mai puţin carne, iar lista este extrem de lungă.
Mizând pe ideea că oamenii vor să mănânce din ce în ce mai sănătos, companiile producătoare de alimente au schimbat macazul. "Bio", "Eco", "Fără aditivi", "Fără coloranţi şi conservanţi", "Fără hormoni de creştere", "Fără zahăr", "Cu 30% mai puţine grăsimi", "Doar 100 de calorii" - sunt doar câteva din mesajele pe care le găsim din ce în ce mai des pe etichetele produselor plasate strategic pe rafturile din magazine.
Însă ce înseamnă de fapt aceste mesaje?
"Mai multe vitamine" - Oamenii cred că produsele care sunt bogate în vitamine sunt un substituent al fructelor şi legumelor. Nimic mai fals. Studiile arată că separarea vitaminelor de minerale din anumite alimente şi adăugarea lor în alte alimente nu are deloc acelaşi efect. Astfel, procesarea mecanică a alimentelor nu este sănătoasă. Încercaţi să vă luaţi vitaminele din fructe, legume, cereale integrale.
"Pui fără hormoni de creştere" - Această informaţie vinde extrem de bine. Dincolo de asta nu ne spune de fapt nimic. Pentru că UE a interzis fermelor să folosească hormonii de creştere, aşa că ei pun pe etichetă un lucru pe care sigur nu îl fac pentru că nu au voie. Însă puii crescuţi peste noapte sunt plini de antibiotice şi tot felul de furaje care dăunează la fel de mult sănătăţii ca şi hormonii de creştere.
"Fără zahăr" sau "Îndulcitori naturali" - Când vede