Proaspăt premiat la Congresul Naţional de Neurologie, alături de colegii neurologi Carmen Stancu şi Mugurel Coteanu, pentru tratamentul aplicat cu succes în cazul hemoragiilor cerebrale, rezultate evidenţiate printr-un studiu clinic realizat pe parcursul a mai bine de patru ani, şeful Secţiei Neurologie, medicul Renică Diaconescu, vorbeşte despre acest ultim succes profesional, dar şi despre viitorul nu prea îndepărtat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi provocările de care vor avea parte colegii din spital.
Tocmai aţi fost recompensaţi cu un premiu valoros, la Congresul Naţional de Neurologie, pentru un studiu de câţiva ani. De când se face cercetare la Slatina, când toată lumea ştie că aici rămâi doar în caz de urgenţă?
Am început din 2008, când spitalul a primit de la minister autorizaţie de cercetare în domeniul medicamentului. Eram autorizaţi ca instituţie să facem cercetare pe medicament, secţia noastră mai ales - cei trei medici care au fost în colectiv sunt medici care au dreptul să facă cercetare, fiind doctori în ştiinţe medicale, respectiv doctorand, doctoriţa Stancu. Mai mult, noi am şi cerut, cum este procedura, aprobarea pacienţilor şi a aparţinătorulului pentru a administra medicamentul. Pentru că administrarea nu era indicată expres. Era doar amintit în protocoale, „se poate încerca şi cu factor 7, care a dat rezultate uneori bune”, aceasta este remarca studiului făcut în Canada. Spre deosebire de ei, de canadieni şi americani, care fac şi continuă să facă studiul predict, ce se va încheia în 2015, doza lor fiind de 80 de micrograme/ kilogram corp, noi am administrat numai 20 de micrograme. Pentru că în revistele de hematologie din străinătate se menţionează că la doze mari acest medicament ocoleşte o etapă fiziologică de acţiune şi determină tromboză intravasculară. N-am să dau explicaţii stricte, pentru că nu cred că interesează.