Subscrierile membrilor asociaţiei naţionale a asigurătorilor au crescut cu 2% în primele trei luni, la 1,94 miliarde de lei, evoluţie susţinută de avansul cu 4% al veniturilor din asigurări generale, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Pe de altă parte, veniturile din poliţe de viaţă au scăzut cu 2%, la 350 milioane de lei, pe fondul volatilităţii portofoliilor şi de dificultatea atragerii de noi clienţi, a declarat, la un eveniment de profil, preşedintele UNSAR, Remi Vrignaud.
"Subscrierile UNSAR reprezintă aproximativ 90% din veniturile industriei de asigurări generale şi de viaţă. Primul trimestru s-a încheiat cu un avans al subscrierilor de 2%, susţinut de asigurările generale. Defalcat, poliţele RCA au urcat cu 7%, în timp ce pe CASCO s-a consemnat un recul de 6%, determinat de dependenţa acestui segment de piaţă de vânzările de maşini noi, a leasingului şi altor sisteme de finanţare, la care se adaugă îmbătrânirea parcului auto", a afirmat Vrignaud.
În cazul asigurărilor facultative de locuinţe, reprezentantul UNSAR a spus că avansul primei medii a compensat scăderea cu 18% a numărului de poliţe în vigoare, fapt ce a condus la majorarea veniturilor cu 9%. "Rezultatele trimestriale anunţă 2013 ca fiind un an de consolidare a stabilităţii veniturilor asigurătorilor", a spus Vrignaud, care a adăugat că piaţa locală a asigurărilor are un potenţial semnificativ de creştere, aflat însă într-o stare latentă, care trebuie stimulat.
La nivel european, potrivit datelor UNSAR, România ocupă penultima poziţie, înaintea Turciei, în privinţa ponderii primelor subscrise în Produsul Intern Brut (PIB), care la finele anului 2012 a atins 1,34%, comparativ cu Bulgaria - 2%, Ungaria - 3,1% sau Polonia - 3,8%. La nivelul Uniunii Europene, media se situa la 7,6% în 2011.
Avem cea mai scăzut