Stabil şi profitabil nu sunt două adjective folosite prea des în ultima vreme pentru a descrie starea unor bănci din Europa. Cu toate acestea, în Republica Cehă un sistem riguros şi unificat de supraveghere a pieţei financiare, precum şi lecţiile învăţate în urma tulburărilor bancare din urmă cu un deceniu, au pus bazele unui sector sănătos, apreciază cotidianul american The New York Times într-un articol pe această temă.
'Sectorul este în formă bună, stabil şi nu a avut nevoie de niciun ajutor în recenta criză', a declarat Jiri Busek, analist la Asociaţia Bancară Cehă. 'Este o poziţie aproape unică în Europa şi suntem recunoscători pentru aceasta. Suntem stabili, sănătoşi şi profitabili', a subliniat el.
Sectorul a trecut printr-o criză bancară la sfârşitul anilor 1990. Mai multe bănci au falimentat, o bancă importantă a trebuit să fie achiziţionată de un concurent iar bănci de stat mai mari au fost privatizate după ce creditele neperformante au fost curăţate din bilanţurile lor.
'Am avut această experienţă recentă şi astfel managementul riscului de aici este foarte conservator'', a spus Busek. Banca Naţională a Cehiei este acum mandatată să supravegheze fiecare jucător din industria financiară, fie că este vorba de brokeri de investiţii, companii de asigurări sau bănci.
Abordarea de reglementare conservatoare a băncii centrale 's-a dovedit pozitivă în lumina acestor evenimente', a relevat Busek. 'Băncile noastre au rămas profitabile în timpul crizei. În prezent, filialele locale sunt, în general, o parte profitabilă a companiilor-mamă'', a adăugat el.
Cele patru bănci mari ale ţării - Ceske Sporitelna, CSOB, Komercni Banka şi UniCredit - sunt toate cu capital străin. Busek a explicat că băncile din Cehia s-au concentrat pe servicii bancare comerciale tradiţionale, lăsând tranzacţionarea şi investiţii