Deşi este cea mai profitabilă companie de tehnologie din SUA şi are chiar şi cel mai valoros brand la nivel mondial, Apple a evitat în ultimii patru ani plata a miliarde de dolari în taxe pe profit în întreaga lume printr-o reţea de subsidiare atât de complexă, încât depăşeşte imaginaţia majorităţii experţilor, reiese dintr-o anchetă a unei comisii senatoriale americane.
În România, comisiile pentru buget şi finanţe ale Parlamentului nu au audiat niciodată vreo companie pentru neplata taxelor, a explicat pentru Ziarul Financiar Eugenia Barna, care a fost preşedintele Comsiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor.
Senatorii americani au acuzat Apple că nu a plătit deloc taxe sau a plătit impozite infime pe profit aferente unor câştiguri de zeci de miliarde de dolari realizate în SUA şi ţări străine folosindu-se de lacunele legislative şi de subsidiarele din Irlanda care nu au rezidenţă fiscală în nicio ţară, scrie Financial Times.
Apple a evitat plata unor taxe pentru câştiguri de cel puţin 74 mld. dolari în ultimii patru ani, potrivit investigaţiilor unei comisii a senatului american. Anchetatorii nu au descoperit nicio încălcare a legii din partea Apple, dar investigaţia alimentează dezbaterea legată de necesitatea reformării codului fiscal al SUA, care încurajează companiile americane să păstreze veniturile în subsidiare din străinătate. Tim Cook, directorul executiv al Apple, urma să fie audiat astăzi în Congress.
Afaceri prin „iCompanii invizibile“
Anchetatorii au descoperit că unele subsidiare ale Apple nu aveau niciun angajat şi erau conduse de la sediul central din California. Însă prin stabilirea sediului în state precum Irlanda, Apple a creat companii fără de ţară, care sunt scutite de taxe şi de obligaţia de a ţine evidenţe şi depune declaraţii fiscale oriunde în lume, notează The New York Times. Un