Ma intrebam zilele trecute, dupa ce noii procurori sefi, in frunte cu Tiberiu Nita, si-au intrat in paine, care va fi soarta unor dosare foarte interesante. Printre ele, cel pentru furt intelectual, deschis ca urmare a plangerii penale formulate de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru.
Nu este vorba despre de-acum celebra teza de doctorat, ci despre cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, semnata de Victor Ponta si Daniela Coman.
Asteptarea nu mi-a fost prea lunga. Nici macar o saptamana n-a durat pana m-am lamurit. Marti a fost comunicata solutia in dosarul Plagiatul - neinceperea urmaririi penale. Solutia a venit in urma expertizei solicitata de la ORDA. Din start, in privinta acestei expertize ceva miroase rau.
In rezolutia Parchetului, expertiza este datata 15 mai, adica ziua cand au fost semnate decretele de numire in functie a noilor procurori sefi. Dar pe 16 mai Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, declara pentru Hotnews ca expertiza in cazul Ponta nu e gata si ar urma sa fie finalizata cat de curand.
A fost finalizata fara stirea acestui expert? N-a fost nici pana astazi finalizata?
Si ce ne spune aceasta expertiza ca data incerta? Ca "nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura" intre lucrarea lui Victor Ponta si lucrarile "Drept international penal", autor Vasile Cretu, "Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate", autor Dumitru Diaconu si "Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale", autor Dumitru Geamanu. Asta ca povestea cu femeia putin gravida.
Dar bomboana e alta: "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat, deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatii