În scurt timp, învăţământul scoate la concurs posturile vacante din viitorul an şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) garantează că Titularizarea 2013 va fi o competiţie echitabilă, ordonată după valoarea candidaţilor. Situaţii precum cea în care un profesor de nota 10 să nu îşi găsească un post nu va mai exista - dau asigurări reprezentanţii ISJ.
Irina Anton şi Camelia Bălan sunt două profesoare de franceză, care au avut, până la un punct, destin asemănător. Au absolvit acelaşi liceu de limbi străine din Constanţa, au avut un dascăl drept model, şi-au dorit o carieră de profesor, alegându-şi aceeaşi limbă străină.
Au predat la aceeaşi şcoală, Liceul Tehnologic C.A. Rosetti (fost SNC) din Constanţa, unde s-au împrietenit şi au susţinut concursul de titularizare în 2012. Şi ambele au obţinut nota 10!
Asemănările se opresc aici. Irina a obţinut titularizarea la C.A. Rosetti, pe când Camelia - nu. În şcoală era un singur post disponibil, aşa că a fost ocupat de candidata cu o notă mai bună la inspecţia de la clasă. În acelaşi timp, la alte centre de concurs s-au titularizat candidaţi mult mai slabi.
Greşeala de anul trecut nu va mai fi repetată – susţin reprezentanţii ISJ, care aplică anul acesta noi reguli. Din 96 centre de concurs vor rămâne numai 7, iar posturile vor fi ocupate în ordinea descrescătoare a clasamentului.
Irina şi Camelia, „franţuzoaicele“ de 10
Irina Anton (34 ani) a studiat pianul la Liceul de Artă, a absolvit Liceul George Călinescu din Constanţa, apoi Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, în 2001. Masteratul l-a făcut la Universitatea Ovidius, în Administrarea Afacerilor. A ştiut din gimnaziu că vrea să fie profesoară de franceză, iar dascălul avut la „Călinescu“, profesoara Doina Grapa, i-a devenit mentor.
Şi Camelia Bălan (29 ani), absolventă a Universităţii Ovidius, a avut un astfel de