Pragul până la care autorităţile publice pot achiziţiona direct produse şi servicii, fără licitaţii, va creşte până la 30.000 de euro plus TVA. În cazul lucrărilor, contractele pot fi atribuite direct în limita a 100.000 de euro plus TVA, faţă de 15.000 de euro cât este în prezent.
Modificările au fost deja aprobate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi urmează să fie votate în plen, săptămâna viitoare. Guvernul este de acord cu aceste modificări.
„Este necesară creşterea pragului pentru achiziţia directă de la echivalentul în lei a 15.000 euro, la echivalentul în lei a 30.000 euro fără TVA pentru produse şi servicii, respectiv a 100.000 euro fără TVA pentru lucrări, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi pentru creşterea gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene”, explică deputaţii PNL, cei care au propus amendamentul respectiv, aprobat şi cu voturile PSD.
Practic vorbim de contracte încheiate din bani publici, de la servicii de curăţenie, servicii de transport, până la contracte de publicitate şi lucrări publice.
Întrebarea este dacă prin majorarea pragurilor nu se măreşte artificial şi costul serviciului achiziţionat. De exemplu, o instituţie/o primărie care până acum încheia un contract pentru servicii de curăţenie sau pentru servicii de transport, cu 15.000 de euro, poate plăti pentru acelaşi serviciu 20-30.000 de euro.
„Şi până acum puteai să împarţi acel contract în mai multe şi să te încadrezi în 15.000 de euro. Dacă vroiai să maschezi banul public şi până acum puteai să faci asta. (...) Sunt instituţii publice care verifică bugetele, avem curtea de conturi. Şi eu vreau ca banul public să fie cheltuit corect, în limita legii”, a argumentat deputatul PNL Mihai Lupu, pentru cotidianul.ro. În plus, el a precizat că orice achiziţie trebuie publicată pe SEAP, chi