Turiştii care aleg să îşi petreacă sfârşitul de săptămână sau concediile pe Clisura Dunării din judeţul Mehedinţi trebuie să ştie că viperele şi viperele cu corn se găsesc într-un număr destul de mare în această zonă şi nu sunt deloc inofensive. De aceea, specialiştii îi avertizează pe oameni asupra pericolului de a fi muşcaţi de vipere în această perioadă.
În general, Parcul Natural Porţile de Fier este recunoscut ca fiind una dintre cele mai populate zone cu vipere obişnuite şi vipere cu corn, motiv pentru care, orice turist care vrea să viziteze parcul natural trebuie să ceară asistenţa unui ranger.
Dacă până în urmă cu câţiva ani reptilele stăteau ascunse prin stânci şi locuri umbroase, acum, nu se mai tem şi coboară până la drumul naţional ce leagă Orşova de Moldova Nouă şi pot oricând să atace pe cineva. În caz de muşcătură, persoana trebuie transportată la cel mai apropiat punct sanitar. Puii sunt la fel de veninoşi ca şi exemplarele adulte.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin şi cel din Orşova s-au aprovizionat cu ser antiviperin.
„În fiecare sezon estival se înregistrează un caz, maximum două de persoane muşcate, dar nu putem spune cu certitudine dacă au fost muşcate de vipera cu corn sau de un alt şarpe. Avem pe stoc o cantitate suficientă de ser antiviperin pentru a interveni dacă este cazul“, a declarat Viorel Radu Gandă, managerul Spitalului din Orşova.
Foarte indicat pentru turişti este să aibă la ei şi o trusă specializată, care se găseşte la farmacii. Aceasta conţine un cuţit sterilizat şi o pompă cu care se absoarbe veninul.
Turiştii care aleg să îşi petreacă sfârşitul de săptămână sau concediile pe Clisura Dunării din judeţul Mehedinţi trebuie să ştie că viperele şi viperele cu corn se găsesc într-un număr destul de mare în această zonă şi nu sunt deloc inofensive. De aceea, specialiştii îi av