Legumele şi fructele produse în Vrancea nu sunt un pericol pentru sănătatea consumatorilor, susţin reprezentanţii instituţiilor care verifică aceste produse alimentare. Motivul este absenţa sau utilizarea în cantităţi reduse a pesticidelor de către ţăranii vrânceni. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre produsele importate din diferite ţări membre ale Uniunii Europene sau din afara spaţiului comunitar.
Calitatea produselor este verificată de două instituţii de control, respectiv Direcţia Agricolă pentru producătorii care vând în pieţe şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în cazul depozitelor de fructe şi legume. Problema pesticidelor utilizate în producţia de legume şi fructe a fost discutată, ieri, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. „În pieţe nu sunt probleme de acest gen, cu pesticidele. Pentru produsele de import este altă problemă“, a afirmat Mariana Botea, reprezentanta Direcţiei Agricole. Această instituţie efectuează verificări săptămânale în pieţele din judeţ, dar şi în magazine pentru producţia locală de vegetale. „Din controale am constatat că nu folosesc foarte mult îngrăşământ. Ei folosesc foarte mult mraniţă, gunoi de grajd“, a continuat Mariana Botea.
Din păcate însă, multe din produsele vândute la sectorul de legume-fructe din Piaţa Focşani provin din import, fie prin intermediul depozitelor din Onasis, fie al depozitelor din jurul Bucureştiului. Autoritatea de a controla aceste depozite aparţine doar inspectorilor DSVSA. Prezenţi la şedinţa de ieri, reprezentanţii DSVSA au precizat că în centrul comercial Onasis sunt trei asemenea depozite de legume şi fructe, care aprovizionează Piaţa Focşani şi magazinele din judeţ. Doar în acest an, aici au fost efectuate 15 controale, nefiind găsite probleme. Singurele probleme au fost, anul trecut, la grepfruitul importat din Turcia, câ