Proiectul de reabilitare a principalelor străzi din Centrul Istoric a început să prindă contur, iar autorităţile locale se gândesc deja la posibilităţile de finanţare pentru refacerea clădirilor din zonă. Dacă acest lucru nu se va putea face cu fonduri europene, edilii iau în considerare finanţarea de la bugetul local.
Centrul Istoric prinde contur, cea mai mare parte a străzilor au fost pietruite şi constructorii lucrează acum pe strada Mihai Eminescu, arteră care va fi şi deschisă traficului rutier, după finalizarea întregii investiţii. Pavajul din piatră cubică aplicat pe străzile din această zonă şi stâlpii de iluminat conferă zonei un aer de epocă. Acum, reprezentanţii municipalităţii deja fac planuri pentru reabilitarea clădirilor din centrul vechi al municipiului şi speră să reuşească să atragă fonduri europene pentru acest obiectiv. În caz contrar, primarul Minel Prina spune că ia în considerare finanţarea din bugetul local.
„Legat de o eventuală reabilitare a clădirilor de acolo, problema este foarte sensibilă, în sensul că nu există cadru legal. Eu mi-aş dori ca, în următoarea perioadă de accesare a fondurilor europene, să putem să reabilităm şi să consolidăm şi clădirile din centrul vechi, care sunt şi monumente istorice. Acum rămâne să aşteptăm perioada 2014-2020, să vedem ghidul şi ce este eligibil. În principiu, eu cred că se pot reabilita aceste clădiri pe fonduri europene. Dacă nu, rămâne să stabilim un cadru legal la nivel de primărie şi să vedem cum putem să finanţăm aceste reabilitări, astfel încât să schimbăm faţa”, a declarat Prina.
Municipalitatea mai poate apela şi la Legea Faţadelor, care îi obligă pe proprietari să-şi reabiliteze imobilele care sunt în pericol de demolare.
„Se intervine şi pe Legea Faţadelor, aşteptăm să treacă termenul legal şi vom urma demersurile”, a mai spus Prina.
Mine