Fondul Monetar Internaţional le-a recomandat ţărilor din Europa Centrală să cheltuiască mai mult pentru stimularea economiilor şi crearea de locuri de muncă şi a pus accent pe faptul că Cehia ar trebui să stopeze reducerile bugetare, iar Polonia să cruţe investiţiile publice. FMI a avertizat că economiile regiunii, confruntate cu cele mai mari dificultăţi din ultimii ani, sunt în pericol din cauza pieţei slabe pentru exporturi.
Economia Cehiei se contractă în ritm record, cea ungară stă în pragul recesiunii, iar cea poloneză, cea mai mare din regiune şi până acum cea mai rezistentă la criză, a încetinit la limita stagnării după ani de creştere puternică, scrie The Wall Street Journal.
Toate cele trei economii, care se bazează pe exporturi de produse prelucrate către zona euro, riscă să se degradeze din cauza lipsei de cerere, a avertizat Masanori Yoshida, şeful misiunii FMI în Cehia. În aceste condiţii, este recomandată creşterea cheltuielilor din partea guvernului pentru a stimula activitatea economică şi crearea de locuri de muncă, a adăugat el.
„Politicile economice pe termen scurt ar trebui ghidate spre sprijinirea economiei şi nu către crearea de obstacole suplimentare“, a atenţionat reprezentantul FMI.
FMI recomandă ca guvernul ceh să facă noi paşi pentru stabilizarea finanţelor publice doar după ce economia revine pe creştere, notează Prague Monitor. Între timp, guvernul de la Praga ar trebui să cheltuiască mai mult pe stimulare economică. Economia Cehiei scade încontinuu de aproape doi ani.
Investiţiile publice sunt calea relansării economiei
În cazul Poloniei, singura economie din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică mondială izbucnită în 2008, instituţia financiară de la Washington recomandă ca guvernul să caute în continuare modalităţi de a reduce cheltuielile, dar să lase n