„Ce a fost mai întâi, oul sau găina?“ este o întrebare la fel de veche precum „De ce nu zboară pinguinii?“. Cercetătorii care se preocupă de aceste animale au venit cu un răspuns şi îl consideră cel mai bun pentru a explica de ce pinguinii s-au retras în apă şi pe mal, dar nu în aer.
Cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen (tot britanici, dar de sorginte scoţiană) au ajuns la concluzia că pinguinii au început să „zboare“ în ocean şi astfel n-au mai avut nevoie de aer sau nu s-au mai putut adapta la acest mediu, notează Daily Mail. Mai precis, pinguinii au găsit la îndemână să devină nişte păsări bune înotătoare decât bune zburătoare.
De ce nu şi-au dezvoltat şi abilităţi de înot, şi de zbor? Cercetătorii au venti cu un răspuns şi la această întrebare şi se pare că de vină este diferenţa prea mare dintre medii, astfel că nu există niciun model de aripă potrivit şi apei, şi aerului. Şi consumul de energie în apă este mai mic decât cel necesar pentru a susţine corpul în aer.
Profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen consideră că a fost un compromis natural trecerea pinguinilor spre apă, deşi pierd foarte mult în ceea ce priveşte eficienţa în deplasare pe distanţe mari de pământ. „Dacă aplicăm noua teorie cu privire la pierderea capacităţii pinguinilor de a zbura, observăm că a fost un schimb natural, au dat abilitatea de a zbura pe cea de maximizare a eficienţei în apă“, a mai declarat profesorul.
Există şi o specie de pinguin care poate zbura, încă şi-au păstrat ambele aptitudini, dar consumă de 31 de ori mai multă energie atunci când zboară. Aceştia sunt cunoscuţi sub numele de guillemots şi sunt întâlniţi pe coastă Oceanului Arctic. „Din multe puncte de vedere, sunt o versiune veche a pinguinilor, înainte de a-şi pierde abilitatea de a zbura“, a mai spus profesorul Speakman.
Răspunsul rămâne acesta, pinguinii au de