Lumina artificială, printre care se numără şi ecranul mobilului sau laptopului, adesea este principala cauză în crearea unui somn agitat, potrivit experţilor.
Charles Czeiser, profesor la Universitatea Harvard, a publicat în jurnalul „Nature“ o cercetare în care sunt prezentate metode de a contracara efectele dăunătoare ale luminii artificiale asupra somnului, informează „Daily Mail“.
Lumina artificială întrerupe ritmul natural al corpului, afectează chimicalele din creier şi îi detemrină pe oameni să folosească stimulenţi precum cafeina, pentru a putea rămâne mai mult timp în stare trează, conform profesorului Czeiser.
Numărul scăzut de ore dormite pe timp de noapte afectează sănătateaşi creşte riscul de obezitate, diabet, boli de inimă, depresie, infarct la adulţi şi probleme de concentrare la copii.
Lumina artificială inhibă somnul, făcând creierul să elibereze hormonul melatonină şi activând neuroni care se ocupă cu starea de alertă.
Într-un studiu, 30 la sută din adulţii din Statele Unite şi 44 la sută din lucrătorii de noapte au declarat că dorm mai puţin de şase ore pe noapte în medie. În urmă cu 50 de ani, procentul era de trei la sută.