Cu greu, incerc sa inteleg de ce protesteaza organizatiile nonguvernamentale fata de legea exproprierii, cu trimitere directa la povestea aurului de la Rosia Montana. Explicatia e plina de umor: localitatea va fi salvata de turism. O idee buna, daca nu s-ar bate cap in cap cu realitatea, cu datele ce nu pot fi modificate de dragul protestatarilor. Pentru ca inca este de incredere ca institutie, citez din economistul sef de la BNR, Valeriu Lazea. Specialistul spune direct: “Asta pentru cei care caineaza sectorul bancar sau siderurgic ca l-am privatizat cu investitori straini. N-au decat sa se uite ce am facut cu sectorul turismului, care a fost inchis investitorilor straini”. Si cifra e inspaimantatoare. Doar 1% dintre strainii veniti cu afaceri in Romania au investit in acest domeniu, in timp ce deficitul a crescut de la 300 de milioane la 400 de milioane de euro in 2011. Avem asadar perspective interesante de a rezolva problema din zona (una extrem de saraca si aproape pustie, chiar daca superba).
Tot din zona BNR, la o conferinta de saptamana trecuta, George Friedman, autorul de carti de afaceri de succes si presedintele companiei Stratfor, una de consultanta strategica globala, ne zicea din varful libii: “E decizia românilor dacă vor această investiţie sau dacă o vor, dar nu vor să treacă prin procesul dificil de a crea un mediu stabil pentru investiţii. Aici suveranitatea poate duce la efecte dureroase (…) Dar vă pot asigura că investitorilor americani, canadieni sau britanici nu le pasă atât de mult de aceste lucruri, ei pot merge şi în Columbia sau Peru sau alte multe locuri în care pot face bani. Dacă ei merg în altă parte, asta nu îi afectează pe americani, canadieni sau britanici, ci pe români”.
Sigur, noi suntem geniali si vom rezolva toate problemele prin turism. Il putem pune ministru pe Radu Mazare, iar el stie cum sa faca din Romania un f