- Diverse - nr. 98 / 22 Mai, 2013 De ani buni, observam ca mai toate marfurile sau serviciile care stau bine ca raport intre calitate si pret dispar. Oamenii apuca sa devina cumparatori fideli ai unui produs considerat avantajos, dar cand se obisnuiesc mai mult cu el nu-l mai gasesc. "Oare de ce in Romania tot ce-i bun se strica?”, se intreba un cumparator. Specialistii au gasit raspunsul la intrebare: pentru ca mediul economic, mai precis cadrul fiscal, se schimba mereu, iar volatilitatea nu lasa loc pe piata decat afacerilor speculative. Din acest motiv, cine vrea sa supravietuiasca trebuie sa dea in client pentru a-si recupera taxele de protectie platite clasei politice, pe principiul: eu iti fac serviciile tie, tu mie. Acum, de la o vreme, alta belea: zvonistica. Conform zvonurilor, nimic nu mai e sanatos. S-a inceput cu carnea de vaca, despre care au descoperit, in urma analizelor, ca ar fi de cal. De aici incolo, speculatii cu duiumul… A venit apoi randul laptelui, care, chipurile, nici el nu ar fi bun, e toxic. Asta, dupa ce s-ar fi gasit cantitati mari de lapte in care exista fel de fel de substante. Insa, dupa ce buletinele de stiri au luat foc si au inceput sa caute prin arhive imagini din fabrici de lapte, s-a concluzionat ca, de fapt, problema nu e chiar atat de mare; ca o fi continand el, laptele, niste substante toxice, dar numai un consum exagerat ar fi putut provoca, in timp, afectiuni ale ficatului. Bun, dupa isteria cu calul (a carui carne este o specialitate pe care nu oricine are ocazia sa o consume), cu laptele, un alt produs alimentar a facut oarece valva: pestele. Dupa ce, zice-se, prin judetul Hunedoara s-ar fi descoperit macrou infestat cu paraziti panica a lovit din nou cetatenii. Sigur, incet, problema s-a stins, desi trecuse granitele judetului. Cu toata ca, preventiv, si pestele a fost taiat, o perioada, de pe lista de cumparaturi. … Si