Vitalie Ciobanu: „Dacă lucrurile continuă la fel, vom rămâne doar cu sărbătorile. Europa reală se îndepărtează de noi cu viteza lumii.”
Nici în acest an Republica Moldova nu a reuşit să se sincronizeze cu Europa. În contratimp cu familia occidentală, Ziua Europei, la noi, a fost marcată abia pe 15 mai. Şi asta pentru că nu reuşim, după 22 de ani de independenţă şi aproape 4 ani de guvernare declarat pro-europeană, să ieşim de sub tutela Moscovei. La 9 mai am sărbătorit, în acordurile marşurilor sovietice, victoria URSS în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Aşa-zisa „patrie” a sucombat demult, dar miturile ei încă rezistă. Ambasada Rusiei de la Chişinău a închiriat, prin intermediul unui agent economic, Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar vedeta indiscutabilă a manifestaţiei a fost naționalistul Rogozin, vicepremier al guvernului rus, brav combatant împotriva Republicii Moldova în războiul de pe Nistru din 1992. Demnitarul de la Moscova, pe care nu şi l-au revendicat, în calitate de invitat, nici Primăria Chișinăului şi nici Guvernul Moldovei, ne-a îndemnat din principala piață publică a țării, acolo unde s-a proclamat independența, să renunțăm la integrarea europeană în favoarea „uniunii” asiatice patronate de Rusia.
Poate şi din cauza frustrărilor şi tensiunilor pe care le-a generat această demonstrație de forță a rușilor, ziua de 15 mai, pe care moldovenii s-au hotărât să o consacre Europei, a fost una luminoasă şi relaxantă, cu o atmosferă euforică şi o participare numeroasă. În scuarul din fața Operei au răsunat discursuri încurajatoare ale emisarilor europeni şi ale oficialilor de la Chișinău. Dorin Chirtoacă, primarul general al capitalei, a promis că nu va mai admite o nouă umilinţă de sorginte moscovită de Ziua Europei în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timp ce președintele Nicolae Timofti și premierul interimar Iurie Leancă au asig