De curând, Guvernul României a aprobat acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile întreprinderilor mici şi mijlocii.
Acestea (ajutoarele) se acordă IMM – urilor ca sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 de euro (echivalent în lei), respectiv de 100.000 de euro, în cazul întreprinderilor din domeniul transportului rutier.
„Actul normativ este foarte important. De ce? Acest mecanism de ajutor este condiţionat de înfiinţarea de locuri de muncă. Concret, beneficiarul are obligaţia de a crea – până la finalizarea investiţiei – şi de a menţine ulterior, pe o perioadă de minimum trei ani, şapte locuri de muncă, dintre care cel puţin trei pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 de euro până la 200.000 de euro inclusiv; în cazul unui ajutor de minims de până la 100.000 de euro inclusiv, cinci locuri de muncă, dintre care cel puţin două pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni”, a precizat deputatul liberal Octavian – Marius Popa.
Potrivit legislaţiei, întreprinderile mici şi mijlocii sunt acelea care realizează investiţii iniţiale în active corporale şi generează minimum cinci sau şapte noi locuri de muncă. Întreprinderile micro, mici şi mijlocii sunt acelea angajează mai puţin de 250 de persoane şi care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro şi/sau deţin active totale de până la 43 de milioane de euro.
Plata ajutorului de minimis se face în perioada 2014 – 2016, în limita bugetului anual alocat schemei de ajutor. Etapa de rambursare a cheltuielilor eligibile este una dintre cele mai importanbte perioade în derularea proiectului. Ajutorul de minimis se plăteşte după efectuarea c