Celebrul tenor a acceptat să vorbească pentru "ring" despre romanul autobiografic care va fi lansat astăzi şi în România. Vă prezentăm un miniinterviu cu Andrea Bocelli, intermediat de Curtea Veche Publishing, editura care a lansat volumul în România.
Ce v-a făcut să vă scrieţi povestea într-un roman autobiografic? Folosind persoana a treia, aţi simţit că treceţi mai uşor peste inhibiţii?
Punctul de pornire a fost dorinţa de a ordona, de a nu uita, de a lăsa copiilor mei o mărturie vie a copilăriei şi tinereţii mele. Este şi un omagiu, şi un mod de a-mi exprima sentimentele şi recunoştinţa faţă de tatăl meu care, în acele vremuri, era deja afectat de boală. De altfel, a fost răpit de lângă noi de suferinţă foarte devreme.
"Am încercat mereu să scriu poeme şi aforisme"
Ce relaţie găsiţi între cuvântul scris şi muzică?
Îmi place literatura şi sunt un cititor avid; când sunt în turnee, iau mereu cu mine computerul pe care am câteva mii de cărţi în Braille. Ca să scap de lenea intelectuală, am încercat mereu să scriu poeme şi aforisme. Dar asta nu înseamnă că aş avea ambiţii literare. Mai degrabă ştiu să apreciez mijloacele de expresie specifice scrisului. Am simţit mereu nevoia să folosesc acest lucru ca să scriu o poveste care sper să trezească interesul. Este o poveste pe care o cunosc foarte bine pentru că am trăit-o pe pielea mea.
Publicul ştie cine sunt prietenii şi cei care te influenţează din punct de vedere muzical. În literatură, cine te inspiră?
Cred că fiecare întâlnire, fiecare întâmplare pot să ne îmbogăţească şi să ne schimbe. Acest lucru este valabil şi pentru literatură: fiecare lectură, fiecare moment în care reflectezi cred că îţi formează caracterul şi sentimentele. Gânditori ca Arthur Schopenhauer, Blaise Pascal, Lev Tolstoi, Dante Alighieri nu au cum să n