TIMIS. Dintre miile de asezari din Romania, putine sunt totusi cele al caror nume a reusit sa devina un punct de referinta in istoria romanilor. Beba Veche este insa una dintre ele. Orice roman a auzit, cel putin o data in viata, macar in scoala, despre comuna banateana cunoscut drept „cel mai vestic loc din Romania”.
Aceasta titulatura ar fi trebuit, cel putin in teorie, sa asigure comunei de la vestul extrem al judetului Timis, o notorietate permanenta, sa fie un fel de loc de pelerinaj in care orice roman indragostit de propria tara, sa ajunga o data in viata.
Pentru ca, asa mica si „neinsemnata” cum poate parea, aceasta asezare are marele merit de a-si fi trait istoria in rol de bastion romanesc din aceasta parte a pustei maghiare. Misiune pe care si-a indeplinit-o cu succes. Cum au ingrozit trupele senegaleze locuitorii din Beba Veche Poate ca cel mai traumatizant eveniment pe care l-a cunoscut localitatea a fost trasarea granitelor celor trei state nationale, care actioneaza si astazi ca un veritabil zid in acest colt de tara. Dupa unirea Banatului cu Romania, a urmat o perioada zbuciumata in care, timp de cativa ani, zona de vest a fost disputata de cele trei tari, iar Beba Veche a stat sub administratie sarbeasca.
Dintre batranii micutei asezari, Gheorghe Togi este unul dintre putinii care mai stiu istoria comunei, fiind nascut in 1924, la scurt timp dupa trecerea ei definitiva in Romania.
„Dupa Primul Razboi Mondial, s-a trasat frontiera si Triplexul era la Pordeanu. Beba Veche a ramas la sarbi, si noi cu sarbii am fost la cutite, mai ales atunci pentru ca ei au intrat primii in Banat, venind foarte usor dinspre Belgrad, in timp ce ai nostri numai la 3 august 1919 au intrat in Timisoara. Ca sa ne potoleasca, mai ales pe sarbi, au venit francezii. Au trimis Legiunea Straina, trupele senegaleze, care au fost si la Beba. Mama mea